22-400 Zamość
ul. Śląska 45 A
28 kwietnia br. uczniowie klas Szkoły Przysposabiającej do Pracy oraz Branżowej Szkoły I Stopnia Nr 1 uczestniczyli w wycieczce edukacyjnej do Zamojskich Zakładów Zbożowych aby poznać etapy powstawania mąki.
Uczniowie podczas wizyty poznali cały proces technologiczny przemiału mąki. Dowiedzieliśmy się, że młyn posiada własne laboratoria z precyzyjnymi urządzeniami do badania zarówno ziarna przed przemiałem, jak też gotowej mąki. Mieliśmy możliwość zobaczyć jak w praktyce wygląda praca technologa oraz jak przebiega proces pobierania próbek czy oceny jakości ziaren zbóż. Panie laborantki szczegółowo wyjaśniły, jak oznaczyć wilgotność zboża, wyliczyć typ mąki i oznaczyć ilość glutenu w mące. Uczniowie zapoznali się także z maszynami i urządzeniami przetwarzającymi ziarno zbożowe.
Wizyta w zakładach zbożowych odbyła się w ramach projektu edukacyjnego „Zapach chleba”.
Organizatorzy
Iga Czechońska
Agata Sołoducha
Misją Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego jest kształcenie, wychowanie oraz zapewnienie opieki dzieciom i młodzieży
z niepełnosprawnością intelektualną, autyzmem, dążenie do ich maksymalnej samodzielności.
22-400 Zamość
ul. Śląska 45 A