Opcje widoku
Ikona powiększania tekstu
Powiększ tekst
Ikona pomniejszania tekstu
Pomniejsz tekst
Ikona zmiany kontrastu
Kontrast
Ikona podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Odnośnik do Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Resetowanie ustawień
Reset

Kuchnia polowa – wypiek cebularzy

Kuchnia polowa – wypiek cebularzy

Za nami już kolejne przedsięwzięcie w ramach projektu edukacyjnego „Zapach chleba”. 28 maja b.r. do naszego Ośrodka przyjechali goście z Zamojskich Zakładów Zbożowych, którzy wspólnie z naszymi wychowankami wypiekali pyszne cebularze. Uczniowie mieli okazję spróbować własnych sił podczas formowania oraz dekorowania placków gotowym farszem, który jak wiadomo składał się z cebuli i maku. Zainteresowanie wśród uczniów warsztatami było ogromne. Każdy chciał zrobić własnoręcznie swojego cebularza. Niektórzy uczniowie wykazali się bardzo dużym zaangażowaniem i umiejętnościami w tworzeniu tych pysznych placków.

Ciekawostką jest, że jednym z najbardziej popularnych lubelskich przysmaków są właśnie cebularze, zwane przez wielu „cebularzami lubelskimi” wypiekane tylko w naszym województwie. Cebularz to pszenny placek, wywodzący się z kuchni żydowskiej. Pierwsze cebularze zaczęli wypiekać właśnie Żydzi z Lublina, Zamościa i Kazimierza. Cebularz lubelski został zarejestrowany w Komisji Europejskiej jako produkt o chronionym oznaczeniu geograficznym. Unijny certyfikat oprócz ochrony prawnej, daje konsumentom także gwarancję jakości i tradycyjnej metody wytwarzania tego produktu.

Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji.

 

 

Organizatorzy:

Iwona Wolańczuk
Iga Czechońska
Agata Sołoducha
Agnieszka Duda

 

 

 

Data dodania: 2025-05-29 13:51:59
Data edycji: 2025-05-29 17:20:19
Ilość wyświetleń: 392

Nasi Partnerzy

Misją Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego jest kształcenie, wychowanie oraz zapewnienie opieki dzieciom i młodzieży
z niepełnosprawnością intelektualną, autyzmem, dążenie do ich maksymalnej samodzielności.

Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Biuletynu Informacji Publicznej