22-400 Zamość
ul. Śląska 45 A
Za nami już kolejne przedsięwzięcie w ramach projektu edukacyjnego „Zapach chleba”. 28 maja b.r. do naszego Ośrodka przyjechali goście z Zamojskich Zakładów Zbożowych, którzy wspólnie z naszymi wychowankami wypiekali pyszne cebularze. Uczniowie mieli okazję spróbować własnych sił podczas formowania oraz dekorowania placków gotowym farszem, który jak wiadomo składał się z cebuli i maku. Zainteresowanie wśród uczniów warsztatami było ogromne. Każdy chciał zrobić własnoręcznie swojego cebularza. Niektórzy uczniowie wykazali się bardzo dużym zaangażowaniem i umiejętnościami w tworzeniu tych pysznych placków.
Ciekawostką jest, że jednym z najbardziej popularnych lubelskich przysmaków są właśnie cebularze, zwane przez wielu „cebularzami lubelskimi” wypiekane tylko w naszym województwie. Cebularz to pszenny placek, wywodzący się z kuchni żydowskiej. Pierwsze cebularze zaczęli wypiekać właśnie Żydzi z Lublina, Zamościa i Kazimierza. Cebularz lubelski został zarejestrowany w Komisji Europejskiej jako produkt o chronionym oznaczeniu geograficznym. Unijny certyfikat oprócz ochrony prawnej, daje konsumentom także gwarancję jakości i tradycyjnej metody wytwarzania tego produktu.
Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji.
Organizatorzy:
Iwona Wolańczuk
Iga Czechońska
Agata Sołoducha
Agnieszka Duda
Misją Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego jest kształcenie, wychowanie oraz zapewnienie opieki dzieciom i młodzieży
z niepełnosprawnością intelektualną, autyzmem, dążenie do ich maksymalnej samodzielności.
22-400 Zamość
ul. Śląska 45 A